Cara Masak Mi Kari yang Mudah

 Mi Kari

Mi Kari merupakan salah satu hidangan yang digemari oleh semua lapisan masyarakat. Dengan resepi yang mudah, anda dah boleh menghidangkan Mi Kari untuk santapan kelaurga dan rakan-rakan anda.





Bahan-Bahan;

3 biji kentang/ubi keledek (rebus dan lenyek halus- untuk memekatkan kuah)

Minyak masak (secukupnya untuk menumis) 2 sudu cili kering kisar * 2 sudu bawang merah besar kisar * 1 sudu bawang putih kisar * 2 batang serai * 1 keping asam keping * Rempah 4 beradik * 1 helai daun salam * 1 inci halia * 5 sudu sup serbuk kari (campurkan dengan sedikit air) * 1 sudu teh serbuk ketumbar * 1 sudu teh serbuk jintan putih * 1 sudu teh serbuk jintan manis * 1.5-1.7 liter air 200-300 gram isi ayam Bahan perasa & garam secukupnya Gula (jika suka manis) 1/4 cawan susu cair Bahan tambahan ikut selera anda: Bebola ayam Fish cake Tauhu kering Bahan hidangan: Mi kuning (dicelur) Taugeh (dicelur) Daun sup Telur rebus Cili jeruk / cili kicap


Cara membuat;

Rebus kentang sehingga masak.

Sementara menunggu kentang masak, boleh sediakan bahan-bahan tumis.

1.Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau, kemudian masukkan air.

2. Setelah kuah mendidih, masukkan kentang yang telah direbus dan di lenyek.

3. Kemudian, masukkan ayam.

4. Kemudian perasakan dengan bahan perasa dan garam. JIka anda gemar kuah kari yang agak manis, boleh tambah gula.

5. Tambahkan bahan tambahan lain seperti bebola ikan atau fishcake mengikut selera anda.

4. Akhir sekali, masukkan susu cair.


VIdeo rujukan cara memasak klik sini.

Comments